Η Διατροφή των υποψηφίων

Τα όπλα των μαθητών για τις εξετάσεις είναι:

·         Το συστηματικό διάβασμα

·         Η σωστή προετοιμασία

·         Το δημιουργικό άγχος

·         Η σωστή διατροφή

Οι υποψήφιοι για να αφομοιώσουν καλύτερα την ύλη θα πρέπει αφενός να κοιμούνται καλά και αφετέρου να ακολουθούν μια πλήρη, ισορροπημένη και σωστή διατροφή που θα τους βοηθήσουν να είναι πιο υγιείς και πιο ισχυροί για την μέγιστη δυνατή απόδοση.

Η ισορροπία  στην επιλογή των φαγητών αλλά και το μέτρο στη κατανάλωσή τους συμβάλλουν σημαντικά στην απόδοση του μαθητή. Η σωστή κατανομή των γευμάτων συμβάλλει στην καλύτερη απομνημόνευση αλλά και στην αυτοσυγκέντρωση. Πρέπει να καταναλώνονται φαγητά από όλες τις ομάδες τροφίμων στο καθημερινό διαιτολόγιο, ώστε  να μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του έφηβου μαθητή χωρίς να απαιτούνται συμπληρώματα διατροφής. Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στο να βρίσκεται ο μαθητής σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του. Πρέπει να καταναλώνονται μικρά γεύματα ανά 2-3 ώρες, ώστε ο μαθητής να μην αισθάνεται ούτε το αίσθημα της πείνας ούτε το αίσθημα του υπερκορεσμού. Ο κατάλληλος αριθμός γευμάτων την ημέρα, καλύπτει τελικά τις ανάγκες των παιδιών και τα ενισχύει σωματικά και πνευματικά. Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης του παιδιού.

Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να προτείνουμε τρία κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα μικρά γεύματα.

  Το πρωινό:

Το πρωινό γεύμα είναι απαραίτητο για κάθε παιδί και ο ρόλος του είναι εξαιρετικά σημαντικός, ιδιαίτερα την περίοδο των εξετάσεων, καθώς εξασφαλίζει σωματική και πνευματική ευεξία. Ένα καλό πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει: γάλα, γιαούρτι, κρέμα, δημητριακά, ψωμί, φρυγανιές, φρούτο, χυμό, μέλι, μαρμελάδα.

Ενδιάμεσα γεύματα:

Εξίσου σημαντικά είναι και τα ενδιάμεσα γεύματα (πρόγευμα και απογευματινό), καθώς μετριάζουν την πείνα και προσφέρουν επιπλέον ενέργεια κατά τις πιο σημαντικές ώρες του διαβάσματος. Θα πρέπει ίσως να συνδεθούν τα μικρά γεύματα αυτά με τα σχετικά διαλείμματα της μελέτης. Πχ ο μαθητής που ξεκινάει διάβασμα στις 8 το πρωί, κατά τις 11 είναι σύνηθες να κάνει ένα μικρό διάλειμμα που εύκολα μπορεί να συνδυασθεί με ένα μικρό γεύμα. Θα τον ανανεώσει και θα τον απομακρύνει για λίγο από την μελέτη του, ώστε να επανέλθει και να συνεχίσει με νέα δύναμη. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

Το ιδανικό σνακ είναι φρούτα , γιαούρτι με μέλι η φρούτα, μπάρες δημητριακών, παστέλι, μικρά σάντουιτς, ανάλατοι ξηροί καρποί.

Θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς υστερούν σε θρεπτικά συστατικά και είναι πλούσια σε θερμίδες: πατατάκια, γαριδάκια, παγωτά, κρουασάν, σοκολάτες.

 Τα κύρια γεύματα

Είναι καλό να συνοδεύονται από μια σαλάτα εποχής και να καταναλώνονται 3-4 φορές την βδομάδα καλής ποιότητας πρωτεΐνη, όπως άπαχο κρέας, λιπαρά ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά, σολομό, σαρδέλα, σκουμπρί, γαύρο, καρύδια, πασατέμπο ανάλατο, ηλιόσπορο, όσπρια. Αντίθετα πρέπει να αποφεύγονται λιπαρά κρέατα, τηγανητά, κρέμα γάλακτος, το πολύ λάδι. Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας στην διατροφή του ανθρώπου και βρίσκονται στα δημητριακά, ζάχαρη, πατάτες, όσπρια, χορταρικά, φρούτα, γαλακτοκομικά. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά) αποτρέπουν τις μεγάλες αλλαγές στις τιμές της γλυκόζης στο αίμα, που σχετίζονται με μειωμένη δυνατότητα συγκέντρωσης και ασθενή μνήμη.

Αντίθετα, όταν το παιδί καταναλώσει ένα πακέτο μπισκότα ή γαριδάκια, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα του θα αυξηθούν απότομα αλλά και θα πέσουν γρήγορα σε επίπεδα ίσως και χαμηλότερα από ότι πριν το φαγητό.

Τα φαγητά είναι προτιμότερο να μαγειρεύονται στο φούρνο, στο γκριλ, στη κατσαρόλα και όχι στο τηγάνι.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσπαθήσουν να τρώνε το φαγητό τους στο τραπέζι και να αφιερώνουν κάποιο χρόνο σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο ξεκουράζονται  λίγο από το διάβασμα ενώ τρώνε συνειδητά και αποφεύγονται να τσιμπολογήματα από άγχος ή ανία.

 ΝΕΡΟ

Οι μαθητές θα πρέπει να φροντίζουν τα επίπεδα ενυδάτωσης του (8-10 ποτήρια νερό). Η καλή ενυδάτωση εξασφαλίζει λιγότερη κόπωση, καλύτερη συγκέντρωση και καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Καλό είναι να αποφεύγονται τα υγρά που περιέχουν ζάχαρη (χυμοί, αναψυκτικά, κακάο), καθώς οδηγούν σε απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση, πράγμα που οδηγεί σε απότομο αίσθημα κόπωσης και μειωμένη συγκέντρωση.

ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η κατανάλωση καφέ δε συνιστάται για τους εφήβους. Αποφύγετε τους πολλούς καφέδες, γιατί προκαλούν υπερένταση και μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερο άγχος, αλλά και πεπτικά προβλήματα. Η διέγερση που προκαλούν δεν επιτρέπει στον εγκέφαλο και το σώμα να ξεκουραστούν επαρκώς και να ανταποκριθούν σε πνευματικές υποχρεώσεις.

Την ημέρα πριν από τις εξετάσεις, η κατανάλωση καφέ ή άλλου καφεϊνούχου ροφήματος (redbull)  και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, θα πρέπει να αποφευχθεί.

Από την άλλη μεριά, η κατανάλωση, με μέτρο, σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, ουσιών δηλαδή που μας φτιάχνουν τη διάθεση και ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Για αυτό και χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο τρόφιμο σε περίοδο εξετάσεων και έντονου διαβάσματος.

Χρειάζεται προσοχή, όμως, γιατί η αλόγιστη κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Ένα μικρό γλύκισμα σοκολάτας ή λίγη μαύρη σοκολάτα αποτελούν την ιδανικότερη λύση.

Φυσικά ούτε σκέψη για δίαιτα το καιρό των εξετάσεων.

Διαταραχές κατά τις εξετάσεις και αντιμετώπισή τους:

  • Δεν κοιμούνται καλά,
  • νοιώθουν ένταση,
  • δεν μπορούν να χαλαρώσουν.

ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Πολύ σημαντική είναι η μέρα που προηγείται των εξετάσεων, καθώς ο μαθητής πρέπει να καταπολεμήσει ένα μεγάλο εχθρό το άγχος και να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του.

Είναι προτιμότερο η προηγουμένη μέρα  να περιλαμβάνει κάποιο οικείο και αγαπητό στο παιδί φαγητό, που θα του προσφέρει ευχαρίστηση και θα του ανεβάσει τη διάθεση. Η επιλογή του φαγητού είναι καλό να γίνει από τον ίδιο το μαθητή, με τη διακριτική καθοδήγηση της μητέρας, καθώς είναι σημαντικό να είναι μεν γευστικό αλλά ταυτόχρονα να μην είναι ιδιαίτερα πικάντικο και βαρύ, ώστε να αποφευχθούν πιθανά στομαχικά προβλήματα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιλαμβάνει κάποιο φαγητό που προκαλεί αποστροφή. Επίσης καλό είναι να αποφευχθεί οποιοδήποτε καινοτόμο φαγητό, καθώς υπάρχει κίνδυνος ένα ξένο προς το παιδί φαγητό να προκαλέσει δυσανεξία ή στομαχικές διαταραχές ιδιαιτέρα λόγω αυξημένου άγχους.

Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο δείπνο, καθώς ένα βαρύ βραδινό μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση και την ξεκούραση του μαθητή και κατ' επέκταση την απόδοσή του την επόμενη ημέρα.

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΜΠΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

Η σημασία της διατροφής την ημέρα των εξετάσεων  εστιάζεται στο πρωινό γεύμα το οποίο συμβάλλει στην καλή απόδοση του μαθητή. Ένα ελαφρύ και τονωτικό γεύμα παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για να εξασφαλιστεί η αυξημένη μνήμη και η καλύτερη συγκέντρωση. '

Όμως όλα αυτά σε μέτριες ποσότητες ώστε να μην επιβαρύνουν οι υποψήφιοι το στομάχι τους. Καλό είναι να αποφευχθούν τα λιπαρά πρωινά όπως κρουασάν, τυρόπιτα και αλλά.

Πριν την εξέταση καλό είναι να καταναλώνεται τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακα, καθώς η γλυκόζη αποτελεί βασική καύσιμη ύλη του εγκεφάλου. Επομένως λίγο πριν μπει ο υποψήφιος στην αίθουσα μπορούν να καταναλωθούν:

μικρά κομματάκια σοκολάτας υγείας (μέχρι 30gr),

ένας φυσικός χυμός ή 2 μπισκότα τα οποία αποτελούν την καλύτερη τροφή για τον εγκέφαλο.

Ας μην ξεχνάμε ότι η σωστή διατροφή μειώνει το άγχος.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο μαθητής να ξεκινήσει τις εξετάσεις του με άδειο στομάχι, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να ζαλιστεί και να μην μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα.

Δεν πρέπει οι μαθητές να ξεχνάνε ότι το πρωί των εξετάσεων θα πρέπει να  ξυπνάνε εγκαίρως ώστε να υπάρχει χρόνος να πάρουν ένα καλό πρωινό και να ετοιμαστούν με ηρεμία.

Πιστεύουμε ότι με τη σειρά αυτή των οδηγιών δώσαμε μια πλήρη εικόνα των διατροφικών αναγκών των μαθητών υποψηφίων, που θα τους επιτρέψει να είναι οργανικά στην κατάλληλη κατάσταση για την διαδικασία της εξέτασης.

Εκ μέρους του φροντιστηριου ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ – ΒΑΛΩΖΟΣ – ΠΕΡΠΕΡΑΣ ευχαριστουμε τη διαιτολογο – διατροφολογο Ροδανθη Δημ. Παπαδοπουλου για τις πολυτιμες συμβουλες της.

Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές καλή επιτυχία.

logo-kato