Οδηγίες για τις Εξετάσεις

  • Καταρχήν αποφύγετε να διαβάσετε όλα τα θέματα από την αρχή.

      Αρκετοί μαθητές μόλις παίρνουν τα θέματα, κοιτάζουν κατευθείαν το τελευταίο θέμα για να διαπιστώσουν πόσο δύσκολο είναι. Αν φαίνεται  δύσκολο, τότε απογοητεύονται, και συνεχίζουν  με άγχος καθώς νομίζουν  ότι δεν πρόκειται να γράψουν τόσο καλά όσο πίστευαν. Παράλληλα χάνουν την αυτοσυγκέντρωσή τους, κάτι που οδηγεί στο να κάνουν επιπλέον λάθη ακόμη και ζητήματα που γνωρίζουν.

      Κοιτάμε το πρώτο θέμα-ερώτημα και μόνο. Αν είμαστε σίγουροι ότι το ξέρουμε, το γράφουμε και πηγαίνουμε στο επόμενο. Αν δεν είμαστε σίγουροι, κρατάμε  κάποιες υποσημειώσεις που θα μας βοηθήσουν αργότερα να το εξετάσουμε, το αφήνουμε και πηγαίνουμε στο επόμενο. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται  σε κάθε ερώτημα διαδοχικά μέχρι και το τελευταίο. Σκοπός είναι να απαντάμε πάντα στα θέματα που γνωρίζουμε, χωρίς να μας απασχολούν τα θέματα που ακολουθούν ή όσα δεν γνωρίζουμε να απαντήσουμε.

  • Διαβάζουμε κάθε θέμα προσεκτικά και αργά, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τι ζητείται.

      Όπως επανειλημμένα έχουμε πει στο μάθημα,  μερικές φορές καταλαβαίνουμε αυτό που νομίζουμε ότι λέει  και όχι αυτό που λέει στη πραγματικότητα. Σιγουρευτείτε πρώτα ότι καταλαβαίνετε το ερώτημα και στη συνέχεια επιχειρήστε να απαντήσετε. Ακόμα όμως και κατά τη διάρκεια της απάντησης, χρειάζεται να επιστρέφουμε και να ξαναδιαβάζουμε το θέμα. Έτσι θα σιγουρευτούμε ότι δεν μας ξέφυγε κάτι σημαντικό και βρεθούμε να απαντάμε σε κάτι άλλο διαφορετικό από αυτό που ζητείται.

  • Αφού απαντήσετε κάποιο ερώτημα, διαβάστε άλλη μία φορά την εκφώνηση.

      Αφού ολοκληρώσετε την απάντηση σε κάποιο ερώτημα, δεν είναι κόπος να ξαναδιαβάσετε την εκφώνηση. Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε παραλείψει κάτι, θα έχετε την ευχέρεια να το συμπληρώσετε!

  • Ερωτήσεις που φαίνονται γνωστές και εύκολες, χρειάζονται περισσότερη προσοχή.

      Συχνά σε ερωτήσεις που μας φαίνονται γνωστές - εύκολες δεν δίνουμε την απαραίτητη προσοχή και απαντάμε σχεδόν απερίσκεπτα και γρήγορα. Έτσι όμως ξεφεύγουν ορισμένες λεπτομέρειες  της ερώτησης. Μία λέξη που λείπει  ή         άλλαξε  ίσως να διαφοροποιεί όλο το πνεύμα της ερώτησης!
  Διαβάζουμε λοιπόν με την ίδια σοβαρότητα όλες τις ερωτήσεις, και σκεφτόμαστε καλά τις απαντήσεις, ώστε να είμαστε σίγουροι πως αυτό που γράφουμε είναι πραγματικά αυτό που μας ζητείται.

  • Χρησιμοποιείστε λειτουργικά το πρόχειρο (τις τελευταίες σελίδες του τετραδίου).

      Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το αν πρέπει πρώτα λύνουμε τα θέματα στο πρόχειρο ή όχι. Κάθε μαθητής διαμορφώνει το δικό του τρόπο. Εάν είναι σίγουρος για την απάντηση μπορεί να απαντήσει κατ' ευθείαν στο καθαρό. Αν όχι, τότε μάλλον θα δοκιμάσει στο πρόχειρο. Διαβάζοντας ένα θέμα μας έρχονται διάφορες σκέψεις που προφανώς χρειάζεται να τις γράψουμε κάπου για να μην τις ξεχάσουμε. Αυτό ακριβώς κάνουμε στο πρόχειρο. Καταγράφουμε και ελέγχουμε τις σκέψεις μας.

      Δεν χρειάζεται να γράφουμε ολόκληρο το θέμα στο πρόχειρο. Γράφουμε στο πρόχειρο ότι και όσα χρειαζόμαστε μέχρι να είμαστε σίγουροι για την ορθότητα αυτών που θα γράψουμε στη συνέχεια. Η επιλογή είναι φυσικά των μαθητών, αρκεί να μην ξεχαστούν και σπαταλήσουν πολύ χρόνο.

  • Προσέξτε την εμφάνιση του γραπτού σας.

      Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι μαθητές σήμερα, δυστυχώς δεν γνωρίζουν πως πρέπει να γράφουν ένα διαγώνισμα, ώστε να έχει πλήρη και ολοκληρωμένη μορφή.

Συνήθως παραδίδονται γραπτά, πολλές φορές ανορθόγραφα, με ελλείψεις και λάθη στη γραμματική, μη εμφανίσιμα και αρκετές φορές με ασυναρτησίες και ασύνδετες σκέψεις. Βέβαια δεν βαθμολογείται η εμφάνιση του γραπτού, επηρεάζει όμως σημαντικά τους βαθμολογητές. Σε αυτήν την κατεύθυνση προσέξτε λίγο τα γράμματα που κάνετε ιδίως στην πρώτη σελίδα η οποία είναι η βιτρίνα του γραπτού.

      Χρησιμοποιείτε όργανα για να κάνετε σχήματα καθαρά και μεγάλα.

      Φροντίστε να ξεχωρίζουν οι προτάσεις και οι παράγραφοι στα όσα γράφετε. Μην στριμώχνετε τις απαντήσεις. Και το πιο σημαντικό. Αφήνετε 2-3 κενές σειρές ανάμεσα στα ερωτήματα και τα θέματα για να ξεχωρίζουν.

  • Κατανοήστε την ανάγκη να είναι δομημένες  οι απαντήσεις σας.

      Στην αρχή κάθε απάντησης, πάντα αναφέρουμε πιο ερώτημα αναπτύσσουμε (Θέμα 1β.). Βεβαίως  και δεν χρειάζεται να γράφουμε τις απαντήσεις με τη σειρά. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από το "Θέμα 1γ" να συνεχίσουμε στο "Θέμα 4β" και μετά να επιστρέψουμε στο "Θέμα 1α". Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να αναφέρουμε που θέμα αναπτύσσουμε. Δεν είναι υποχρέωση του βαθμολογητή να βρει τί κάνετε και τί εννοείτε.

      Αν αργότερα ενώ απαντήσατε στο "θέμα 3β" θελήσετε να συμπληρώσετε κάτι που θυμηθήκατε στο θέμα 2α που έχετε ήδη γράψει προηγουμένως και δεν έχει χώρο, δεν βάζουμε αστεράκια σαν παραπομπές. Επιστρέψτε στο τέλος στο "Θέμα 2α" και συμπληρώστε κάποια παραπομπή όπως "συνεχίζεται μετά το θέμα 3β" ή κάτι παρόμοιο. Μετά το θέμα 3β ξεκινήστε καινούργια παράγραφο και σημειώστε ότι πρόκειται για τη 'Συνέχεια του ερωτήματος 2α'.   Εξηγούμε οτιδήποτε κάνουμε, βάζουμε τίτλους και αναφορές και στην ουσία προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά του βαθμολογητή πιο εύκολη.

  • Δεν υπάρχει θέμα που δεν γνωρίζετε την απάντηση!

      Αρκετά συχνά σε κάποια ερωτήματα δεν ξέρουμε τί να γράψουμε.
Το θέμα είναι πως ακόμα και σε θέματα που δεν γνωρίζετε την απάντηση, σίγουρα έχετε κάποιες ιδέες. Να γράφετε αυτές τις ιδέες.  Μην αφήνετε κάποιο θέμα κενό από απάντηση. Αν αφήσετε κάποιο θέμα χωρίς απάντηση, το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να πάρετε καμία μονάδα σε αυτό. Αν γράψετε κάτι, που ίσως να θεωρείτε ότι είναι και λάθος, δεν έχετε να χάσετε απολύτως τίποτε! Αν όμως αυτό που γράφετε είναι μέρος της απάντησης, τότε σίγουρα θα πάρετε και τις μονάδες που του είναι σωστό θα πάρετε τις μονάδες που αναλογούν. Μη μείνετε με το παράπονο ότι το είχατε στο πρόχειρο σωστό, αλλά δεν ήσασταν σίγουρος/η και για αυτό δεν το περάσατε στο καθαρό.

logo-kato